İçeriğe geç

Deh Ne Demek Osmanlıca

Dehi ne demek?

Deha, çocuk dahisi veya dahi, ressamlarda, yazarlarda ve diğer meslek gruplarında bulunan üstün zekanın daha yüksek bir seviyesidir ve bir üst sınır olarak kabul edilir. Bir genelleme mümkün değildir.

Dehen ne demek Osmanlıca?

Farsça ve Orta Farsçadaki dahan دهان ordahan دهن “ağız” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.

Dehrun ne demek?

Arapçada dahr, zaman, dünyanın başlangıcından sonuna kadar geçen zaman ve çağ anlamına gelir. Bu kelime Osmanlı döneminde yaygın olarak kullanılırdı. Dehr ne anlama geliyor? Dehr tam anlamıyla “çok uzun bir zaman” anlamına gelir.

Hû ne demek Osmanlıca?

Hu (Arapça هو), “O” anlamına gelen bir Arapça terimdir. Tasavvuf edebiyatında, genellikle Allah’a atıfta bulunmak için kullanılır.

Dehr anlami nedir?

Yezid’e göre zaman, belirli bir mevsimi, dehr ise bölünmez bir zaman dilimini ifade eder.4 Buna göre denilebilir ki “zaman” uzunluk ve kısalık olarak ikiye ayrılabilen bir özelliğe sahiptir.

Dahi ile deha arasındaki fark nedir?

Deha terimi, çok yüksek bir entelektüel ve yaratıcı yeteneği ifade eder; deha terimi, bu yeteneklere sahip olan kişiyi ifade eder.

Şirin dehen ne demek?

AĞIZ (dehân/dehen, fem) ve DUDAK (leb) Şairler; aynı uzvu belirtmek için ağız, dehân/dehen ve fem kelimelerini kullanmışlardır. Öte yandan dudak ve labia da aynı uzvu (dudak) belirtir.

Osmanlıca damat ne demek?

Osmanlı İmparatorluğu’nda damat kavramı, padişahların kızları, kız kardeşleri veya kızlarıyla evlenerek Osmanlı hanedanına yakınlaşan erkeklere damat paşa denirdi. Damat paşalar başlangıçta damat, 16. yüzyılda damat ve daha sonra damat (damad-ı hazreti) olarak adlandırıldı.

Gonca Dehan ne demek?

Gonca-dehân: Ağzı gül goncası gibi küçük ve güzel olan: Duhter-i gonca-dehân (KT, 754).

Tasavvufta dehr ne demek?

Dehr, mutlak zaman anlamında tasavvuf düşüncesine dahildir. Tasavvufçular, şafak vaktinin Allah huzurunda ebedi an olduğunu söylediklerinde, sonsuzluk ve ebediyetin onda birleştiğini kastediyorlar.

Dehre argoda ne demek?

Dehre: Odun kesmeye yarayan, ucu eğri demir alet. El baltası ve nacak olarak da kullanılır. Dalgın: Düşüncesiz, aklına geleni söyleyen, sözlerinin yerini bilmeyen.

Dehrî ne demek?

Evrenin ezeli olduğunu ve bir yaratıcısının olmadığını savunan materyalist felsefi akım.

Hû Allah’ın ismi mi?

Tasavvufçulara göre en faziletli zikir, Allah’ı bir şey istemek anlamına gelmeyen bir ifadeyle anmaktır. Bu nedenle, istemek anlamını taşımayan ve Allah’ın özel ismi olan Huhu, en faziletli zikir olarak kabul edilir.

Huve ne demek?

İlk İslam filozofu Kindi, Arapçada “O odur, o kendisidir” anlamına gelen bu ifadeyi, bir cinsin türü içindeki her kişi için kullanmıştır. Bu nedenle, her kişi veya birey kendisiyle özdeştir; başka hiç kimse değildir.

Hums ne demek Osmanlıca?

Hums kelimesi Arapça hamse (beş) kelimesinden türemiştir ve beşte bir anlamına gelir. Dini bir terim olarak hums (humus olarak da bilinir) “herhangi bir şekilde elde edilen ve sadaka olarak saklanan malın beşte biri” anlamına gelir.

Dehrî ne demek?

Evrenin ezeli olduğunu ve bir yaratıcısının olmadığını savunan materyalist felsefi akım.

Dahi ne demek TDK?

TDK sözlüğü “dahi olmak” kelimesini kısaca, “entelektüel yetenek ve yaratıcı üretkenlikle ilişkilendirilen bir durumdur ve deha sözcüğünün bilimsel olarak kesin bir tanımı yoktur” şeklinde tanımlıyor.

Deha türü nedir?

Deha, Ay Yapım imzalı, Umut Aral yönetmenliğinde, Damla Serim senaryosunda yer alan, ilk bölümü 22 Eylül 2024’te yayınlanan aksiyon-dram türündeki Türk televizyon dizisidir.

Dahi mi dahi mi?

Deha (Üstün zekalı anlamında kullanıldığında uzun okunuşu “Dâ:hi:”dir.) #Sözcük dağarcığı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Üniversiteli Escort