İçeriğe geç

Kamu Gelir Türleri Nelerdir

Gelir türleri nelerdir?

Gelir Vergisi Kanununa göre geliri oluşturan kazanç ve kazançlar şunlardır: Ticari kazanç, zirai kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve kazançlar.

Devlet gelirleri nelerdir?

Devlet geliri, yalnızca merkezi hükümet bütçesine giren kamu geliridir. Devlet geliri, kamu hukuku kapsamında en büyük tüzel kişi olan devletin geliridir. Kamu yararına çalışan kuruluşlardan ve yerel yönetimlerden elde edilen gelir bu kavramın dışındadır.

Parafiskal gelir nedir örnek?

– Sosyal faaliyetlerle ilgili parafiskal gelirler: Örneğin; Emeklilik fonu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Bağ-Kur primleri, – Ekonomik faaliyetlerle ilgili parafiskal gelirler: Örneğin; piyasaları geliştirmek veya istikrara kavuşturmak amacıyla kurulan fonların finansmanında toplanan fonlar.

İradi kamu gelirleri nelerdir?

Devletin, tüzel kişi (kamu hukuku tüzel kişiliği) olarak, hukuki ehliyeti (medeni hakları kullanma yeteneği) gereği, eşit hak sahipleriyle yaptığı hukuki işlemler ve karşılıklı anlaşmalar sonucu elde ettiği kamu gelirleridir.

Gelirin 7 unsuru nedir?

Aynı kanunun ikinci maddesinde gelire dahil edilen gelir ve kazançlar; ticari kazanç, zirai kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer gelir ve kazançlardır.

Gelir dağılımı türleri nelerdir?

Gelir dağılımı çeşitlerini kişisel gelir dağılımı, fonksiyonel gelir dağılımı, bölgesel gelir dağılımı ve sektörel gelir dağılımı olarak ayırmak mümkündür.

Kamu gelirlerinin türleri nelerdir?

1. Vergiler, 2. Ücretler, 3. Hacizler, 4. Şerefiye katkıları, 5. Para cezaları ve vergi cezaları, 6. Fonlar, 7. Mali-parasal politika önlemlerinden elde edilen gelir, 8. Finansal tekeller, 9. Parafiskal gelirler – vergi eşdeğerleri, 10. Zorunlu krediler. Bunların bir kısmı vergi gelirlerinden oluşmaktadır.

Kamu kaynakları nelerdir?

KAMU KAYNAKLARI NELERDİR? Borçlanma yoluyla sağlanan imkânlar, taşınır ve taşınmaz mallar, para, alacak ve hesaplardaki haklar ve her türlü değerler dahil olmak üzere kamu gelirleri kamu kaynaklarını oluşturur.

Kamu giderleri nelerdir?

Kamu harcamaları veya hükümet harcamaları, hükümetin ve diğer kamu kuruluşlarının kamu yararına çalışmalarını finanse etmek için yaptıkları harcamalardır. Kamu harcamaları çoğunlukla eğitim, sağlık, adalet, ulaşım ve altyapı gibi alanlarda kullanılır.

Teşebbüs gelirleri nelerdir?

Emlak ve işletme geliri, arazi, bina, orman, maden gibi gayrimenkuller ile devletin ticari, sınai ve mali girişimlerinden elde edilen gelirleri kapsar.

Parafiskal nedir kamu maliyesi?

Kamu hizmetlerinin, nitelikleri itibariyle kamu gelirinin ana kaynağını temsil eden vergiler dışındaki bir kaynaktan finanse edilmesi kavramı, mali literatüre sözde parafiskal gelirleri getirmiştir. Bu gelir türü, vergileri ve diğer kamu gelirlerini (ücretler, harçlar, krediler, vb.) içerir.

Verginin karşılıksız olması ne demektir?

Verginin iade edilememesi, mükelleflerin yaptıkları ödeme sonucunda devletten herhangi bir mal veya hizmet talebinde bulunamayacakları anlamına gelmektedir.

Olağanüstü kamu gelirleri nelerdir?

Yapısı gereği gelir getirmeyen ancak zaman zaman veya öngörülemeyen dönemlerde gelir getiren kaynaklardan elde edilen gelire olağanüstü gelir denir. Bu tür gelirlere yardım, ganimet, borç ve emisyon gibi kaynaklardan elde edilen gelirler örnek olarak verilebilir.

Kamusal ihtiyaçlar nelerdir?

İnsan ihtiyaçlarının bir kısmı, insanların topluluklar halinde bir arada yaşamasından doğan ve kolektif ihtiyaçlar (kamu ihtiyaçları) olarak tanımlanan ihtiyaçlardır. Bu ihtiyaçlar arasında güvenlik, adalet ve kamu işleri yer alır.

Dışsallık nedir kamu maliyesi?

Dışsallık; Bir ekonomik birimin kendi faydasını artırma kararının, kendisiyle organik bağı bulunmayan başka bir ekonomik birimin kararının sonuçlarını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemesi durumunda ortaya çıkan bir kavramdır.

Gelir vergisi türleri nelerdir?

Gelir vergileri. Türk vergi mevzuatında iki tür gelir vergisi vardır: kişisel gelir vergisi ve kurumlar gelir vergisi.

Gelir tablosu çeşitleri nelerdir?

Kar ve Zarar Tablolarının Türleri Temel olarak, iki tür kar ve zarar tablosu vardır. Birincisi “hesap türü kar ve zarar tablosu” olarak adlandırılır. İkinci tür kar ve zarar tablosu “rapor türü kar ve zarar tablosu”dur.

3.000 000 TL’nin 580.000 TL’si için 135.000 TL ücret gelirlerinde 3.000 000 TL’nin 870.000 TL’si için 213.300 TL fazlası ne demek?

3.000.000 TL’nin 580.000 TL’si için 135.000 TL (3.000.000 TL ücret gelirinin 870.000 TL’si için 213 TL).

Gelir tipi menkul ne demek?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesine göre taşınır sermayeden elde edilen gelir; “Ticari, zirai ve mesleki faaliyetleri dışında, sahibinin nakit sermayesinden veya para ile ifade edilebilen değerlerden elde ettiği temettü, faiz, kira ve benzeri gelirler taşınır sermaye geliridir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort